Het stadsbestuur diende een dossier in bij de Vlaamse Landmaatschappij om een volkstuin in te richten. De idee van een volkstuin leefde al langer maar een geschikte locatie vinden, bleek niet evident. Het IOK stelt voor dit project een perceel grond ter beschikking achter veiligheidshuis Ter Stokt, tussen Stelenseweg en Diestseweg.

Met dit sociaal en milieuvriendelijk initiatief wil het stadsbestuur het duurzaam buurtleven versterken.

Het is de bedoeling om met dit project centrumbewoners zonder tuin in contact te brengen met de natuur, tuinders te laten kennis maken met eigen gekweekte groenten en het sociale contact te bevorderen.

Het perceel ligt in een gebied waarvoor de provincie een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) opstelde. Het goedgekeurde RUP Brukel maakt woonontwikkeling en groene zone in het gebied mogelijk. De volkstuin, die ook de naam ‘Brukel’ kreeg, is groot genoeg voor ongeveer 30 tuintjes. Volkstuinen-Lobelia Geel stapt mee in het project als partner en vond al 35 kandidaten die aan de slag willen gaan in de toekomstige volkstuin.

Voor het stadsbestuur is Volkstuin Brukel een test-case. Indien dit een succes blijkt, bestaat de kans dat in de toekomst naar bijkomende mogelijkheden wordt gezocht.